Marum Executive Search
E-post:marum@executive-search.no


Fra BI magasinet:

Hodejegeren:

Personlig nettverk betyr alt!

– Studietiden på BI gir deg et faglig og sosialt nettverk som får enorm betydning senere i livet. Her møter du dine fremtidige sjefer, kolleger og kunder, sier hodejeger Per-André Marum.

Dette er mer enn teori for mannen bak rekrutteringsselskapet Wise Advice Executive Search. Hele livet har han sørget for å stikke hodet frem og skaffe seg gode referanser. Det gjaldt både da han var patruljefører i speideren, elevrådsleder på ungdomsskolen, redaktør av skoleavisa på videregående – og ikke minst som beste elev i kullet på Sjøkrigsskolen.

All erfaring nyttig

– Nettverk er helt avgjørende for å lykkes senere i livet, nesten uansett hva du skal drive med, mener Marum.

Derfor synes han ikke det er irrelevant at Martin jobber i klesbutikk ved siden av studiene på BI, selv om Martin antyder at han ønsker seg noe mer utfordrende.

– Hvis du gjør en god jobb i klesbutikken, vil det være en verdifull erfaring og referanse å ta med seg. Folk som kan salg og service er det alltid bruk for, sier Marum bestemt.

Referanser gir tillit

– Du trenger ikke ha ekstremt bra karakterer for å komme i betraktning til en toppjobb, men det hjelper å være blant de 33 prosent beste. Hvis du har dårlige karakterer, bør du kunne vise til aktiviteter ved siden av studiene, ellers vil jeg lure på hva du har drevet med, sier Marum.

– Det er viktig å gi flere eksempler på hva du står for. Flere referanser og erfaringer på CV-en tyder på at omgivelsene har tillit til deg. Det gjør det mindre risikabelt for meg å ansette deg.

«Dette er jeg god på»

Hodejegeren mener BI virker mer praktisk orientert enn mange andre skoler. Det gir ofte en raskere inngangsbillett på arbeidsmarkedet, ettersom studentene kan gjøre nytte for seg fra dag én.

– Det er viktig å ha en idé om hvor man vil. Om du ikke er sikker på retningen, mener jeg det er bedre å «lure seg selv» litt, enn å vimse rundt uten mål og mening. På den måten finner du lettere ut hva du er god på – og hva du kan friste med i en jobbsøknad, poengterer Marum.

Fakta

Idrett og studentverv

På jakt etter lederemner til «den nye økonomien», vurderer Marum tidligere yrkeserfaring og resultater. For nyutdannede studenter vil følgende være av stor betydning:

* Personlighet: Det hjelper ikke med faglige kvalifikasjoner hvis du ikke passer inn i kulturen og miljøet på arbeidsplassen.

* Fritidsinteresser: Har du drevet med idrett, er det sannsynlig at du har konkurranseinstinkt, jobber målbevisst og er vant til å spille på lag.

* Frivillige verv: Viser at du har kapasitet til å gjøre noe utenom studiene, og at du har erfaring med organisasjon og ledelse.

* Karakterer: Betyr mest for den første jobben, mindre senere. Gode karakterer viser både at du kan prestere, at du har lært noe – og at du kan lære mer.

 

GODE RÅD: – 70 prosent av ansettelsene i næringslivet skjer uten annonsering, derfor er det viktig at nettverket ditt vet hva du står for og hvor du vil, sier Per-André Marum. Selv lever han av å finne lederemner til nøkkelstillinger i nett- og telecom-bransjen.