Marum Executive Search
E-post:marum@executive-search.no


Rådmannen gikk på dagen:

Budstikka 17.06.2004


- Asker har mistet sin troverdighet

- De beste kandidatene vil nå garantert være uhyre skeptiske til å bli rådmann i Asker. Risikoen er blitt for stor, sier hodejeger Per-André Marum.

Den erfarne hodejegeren fra Nesøya tror Asker kommune ved å sparke to rådmenn på drøyt ett år har ødelagt svært mye for seg selv.

- Rådmannsjobber er i seg selv en utfordrende og vanskelig jobb - nettopp fordi forholdet til politikerne er vanskelig. Nå har politikerne bevist at jobben nesten er umulig i Asker, sier Marum, som driver hodejegerfirmaet Wise Advice Executive Search.

Lang prosess

I over fem måneder jobbet Asker med å skaffe kommunen ny rådmann. Profesjonelle hodejegere i firmaet Delphi fikk betalt 200.000 kroner for jobben. Over 30 navn var aktuelle. Alle var sikre på at Bernard Geicke var rett mann. Under syv måneder senere sa han opp stillingen på grunn av uenighet om hvordan Asker skal ledes.

- Man har aldri noen garanti mot at dette skjer. Det kan vise seg at den som får jobben ikke svarer til forventningene. Men uten at jeg kjenner saken, undrer det meg. Profesjonelle byråer hentes jo inn for å kvalitetssikre at man skal velge rett person. Delphi har dessuten god erfaring i å ansette folk i slike stillinger. Min umiddelbare tanke er at den rådmannen man har ønsket seg ikke passer inn i kommunen. Uansett hva som er årsaken og hvem som har skylden, har Asker mistet sin troverdighet, sier Marum.

For stor risiko

Marum tror at toppkandidatene til å bli Askers tredje rådmann på halvannet år vil vegre seg kraftig.

- Den beste kandidaten til en slik jobb er en erfaren person som allerede sitter i en god stilling. Hvorfor skal denne risikere jobben sin for en jobb som tydeligvis har så stor risiko? Dermed må man lete i et lavere sjikt - blant personer som kanskje ikke er like godt kvalifisert, men som er villige til å ta risikoen for å komme seg oppover, sier Marum.

23 søkere

Da tidligere rådmann Trond Berg-Andreassen ble avskjediget 9. april 2003, startet jakten på ny rådmann umiddelbart. Asker valgte Delphi Consulting som profesjonell medhjelper. 23 søkere meldte seg i tillegg til at andre aktuelle kandidater, deriblant Bernard Geicke, ble kontaktet. Til slutt ble åtte kandidater finsiktet gjennom intervjuer og tester. 18. september meddelte ordfører Morten Strand at Geicke hadde fått jobben.

Liv Bøe, som er partner i Delphi Consulting, vil ikke si noe om ansettelsesprosessen.

- Vi kommenterer av prinsipp ingen av oppdragene vi utfører, sier Bøe til Budstikka.