Marum Executive Search
E-post:marum@executive-search.no


Valgerd Svarstad Haugland er på jobbjakt [i 2005]. Hun bør ikke lete i næringslivet. Billett merket "Stilling Ledig Direktør"

Det mener i alle fall hodejeger Per André Marum fra Nesøya. Han tror imidlertid at varemerket "Valgerd" i utgangspunktet er relativt bra. Statsråden ramlet som kjent også ut av Stortinget, og har dermed snart ingen jobb å gå til.

Organisasjoner
- Hun skårer høyt på gjenkjennelse, men noe lavere på "godt likt". Det er nok enkelte som ikke vil røre henne med ildtang på grunn av hennes personlige overbevisninger, men jeg tror at hun for flertallet har et godt varemerke. Hun kan utnyttes godt på rett plass, og trolig best innen organisasjonslivet, sier Marum i Orion Search International.

Han tror i utgangspunktet at hun hverken bør eller vil gå inn i næringslivet.

- Hun er opprinnelig lærer. Det er ikke mye å rope hurra for i næringslivet, mener Marum.

Han gir statsråden fra Bleiker en liten åpning innen kristen-relatert næringsliv (for eksempel Vårt Land-konsernet). Han antar imidlertid at en jobb som går ut på å skaffe gode rammebetingelser og bevilgninger innen organisasjonslivet ligger nærmest.

Pengebruker
Marum mener politikere generelt er gode til å bruke penger, men minner om at i næringslivet har man fokus på å tjene penger.

- Derfor er det en stor overgang for tidligere politikere å gå inn i næringslivet. I politiske prosesser kan det ofte også være et poeng i seg selv å være omstendelig, mens det i næringslivet vil være verdiforringende, påpeker Marum.

Nesøya-mannen advarer Valgerd og andre tidligere statsråder mot tilbud fra næringslivet.

- Hvis de skulle få tilbud, bør de tenke seg om både én og to ganger om de virkelig har de kvalifikasjonene som skal til for å lykkes. Mange har brent seg på å ta inn kjendispolitikere, etter hvert som kjendisstatusen deres har bleknet og resultatene må leveres, sier han.

Marum mener det bare finnes noen få eksempler på at politikere har fått "greie jobber" innen næringslivet etter en politisk karriere.

Kultur og næring
Hovedpersonen selv har konsentrert seg om å fullføre statsrådsjobben.

- Jeg kan tenke meg noe i kombinasjon av kultur og næring, og håper det dukker opp noe. Jeg føler at jeg har fått mye erfaring innen dette feltet. Noe innen organisasjonslivet ville heller ikke være å forakte, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Den avtroppende KrF-toppen sier hun ikke har vært i kontakt med noen aktuelle arbeidsgivere ennå.

- Jeg har jo tre måneder etterlønn, så først skal jeg hente meg inn igjen. Jeg skal være mer hjemme og gjøre praktiske ting som jeg ikke har fått gjort mye av de siste årene. Rett og slett ikke ha på vekkerklokken om morgenen. Det gleder jeg meg til, sier hun.


Publisert på www.budstikka.no: 01.10.2005 06:03