marum@executive-search.no
HOME >> Marum Executive Search >> Marum in the news >> Nyhetsarkiv >> ØR 2003:Tror den verste krisen er over
 

Tror den verste krisen er over (2003)

Etter to år med nedgang og tøffe tak, ser hodejegerne lyst på livet igjen [i 2003]. Bunnen er nådd, spår en forsiktig optimistisk bransje.

Rekrutteringsbransjen tviholder på håpet om at krisen nå er over. Noen feststemning er det likevel ikke snakk om. Gryende optimisme, hyggelige tendenser og en svak positiv trend, er blant ordene som går igjen.

[Per-André Marum i Wise Advice [ nå Marum Executive Search] tror at bransjen på sikt vil oppleve ny vekst.

- Jobbskiftene skjer fortere og fortere. Turnoveren er høy. I tillegg ser vi at intellektuell kapital blir stadig viktigere. Jeg tror på økt profesjonalisering, og at ledere vil få større forståelse for kostnadene ved å rekruttere feil, sier han.]


- Oppdragmengden er bedre enn på lenge og ser morsommere ut. Vi opplevde et lite blaff i april-mai, men det døde hen. Bedriftene har lenge skåret ned og safet, men nå virker det som flere trenger ny kompetanse. Aktiviteten er i ferd med å ta seg opp, og jeg håper selvfølgelig det vil vare. Men jeg kan dessverre ikke si om dette er noe varig, eller om utviklingen kun er midlertidig, sier daglig leder Jan Gunnar Bråthen i Compass Human Resources Group.

Han får støtte av flere andre, deriblant daglig leder Elin Ørjasæter i Ørjasæter.

- Ja, jeg tror bunnen er nådd. Det er nødt til å bli et behov for ansettelser i tiden fremover. Her hos oss går det i alle fall utrolig bra om dagen. Vi har aldri hatt så mye å gjøre, konstaterer hun.

Jens Petter Heyerdahl i ISCO Group sa til Økonomisk Rapport i fjor at han trodde oppsvinget ville komme i høst. For selskapets del startet oppturen allerede i begynnelsen av 2003.

- Omsetningen vår vil stige med rundt 30 prosent i år. Dermed er vi tilbake der vi slapp. Jeg aner at bransjen er inne i en positiv fase, men situasjonen er veldig labil. Det er ingen jevn utvikling. Bunnen i denne konjunktursvingningen er nådd, men en svak utvikling av verdensøkonomien kan føre til at vi når nye bunnivåer, sier ISCO-sjefen.

Også de store aktørene i bransjen tror den verste hodepinen er over.

- Selv om vårt selskap ikke har vært spesielt hardt rammet, har tilbakegangen i Norge vært større enn i mange andre land. Nå ser vi tendenser til oppgang, men den vil ikke komme skikkelig før i begynnelsen 2004. Og oppsvinget blir ikke stort, advarer vice president Thorvald Reinertsen i A. T. Kearney.

Han står i spissen for selskapets rekrutteringsvirksomhet - executive search - i Skandinavia.

Daglig leder Øystein W. Løken i Mercuri Urval slår følge et stykke på veien.

- Vi kan nok kanskje si at nedturen har stoppet. Derimot tør jeg ikke si om vi står overfor et oppsving. Jeg har ennå ikke sett noen tall som underbygger dette, sier han.

OMSETNINGSSVIKT OG RØDE TALL

Tøff, tøffere, tøffest. Tiden siden drømmeåret 2000 har vært en eneste lang ørkenvandring for hodejegerne. Tallenes tale er i alle fall klar. Omsetningen til de fleste hodejegerfirmaene har skrumpet kraftig inn. Mange har også måttet notere minus på bunnlinjen.

- Det har vært en skikkelig utforbakke. I 2000 var det nærmest Klondyketilstander - det var vanvittig mange oppdrag for oss hodejegere. Så forsvant plutselig telekom og IT. De ble borte med et pennestrøk, og etter hvert fulgte flere andre bransjer etter, forklarer Jan Gunnar Bråthen.

Omsetningen i Compass Human Resources Group har falt fra litt over 15 millioner kroner i 2000 til 9,6 millioner kroner i 2002.

Markedsleder Mercuri Urvals driftsinntekter viste over 98 millioner kroner i 2000. Til sammenligning endte driftsinntektene på i underkant av 66 millioner kroner i 2002. Øystein W. Løken tror totalmarkedet for hodejegernes ledelsesrekruttering

 
Print  
 
3 of 3

Søk i ALLE STILLINGER i Norge!
Marum in the news
NA24: Facebook kan gi deg ny jobb
I flere yrker må man nå være på Facebook eller andre nettverk dersom man skal være aktuell for ny jobb, sier Marum
see more 
"Yrke Hodejeger" Dagbladet.no
Researchdelen er noe av det morsomste av alt. Det er en utrolig kreativ og spennende prosess hvor du får lov til å være litt ordentlig detektiv
see more 
Råtass på hodejakt
Økonomisk Rapport
Per-André Marum fikk en «flying start» i sin karriere som hodejeger. I år 2000 leverte han 40 hoder med samlet skuddpremie på ni MNOK.
see more 
 
 
     

© Copyright 2006 Marum Executive Search - Headhunter & Rekrutteringsselskap i Oslo - It & Telecom. Developed by A2N Digitalbyrå.
Search Home Page See All Positions